مدلهای یادگیری در افراد مختلف
مدلهای یادگیری در افراد متفاوت چگونه است؟
ممکن است همه ما این را متوجه شده باشیم که انسانها از راههای متفاوتی یاد میگیرند. ممکن است یک فرد مطلبی را با کار گروهی یا بحث کردن در مورد آن بیاموزد و فرد دیگری همان مطلب را از طریق یک آهنگ یا با زمزمه کردن آن در کتابخانه یاد بگیرد.
این تفاوتها از مسائل مختلفی سرچشمه میگیرند. تجربیات، نوع شخصیت و عادات ما از عوامل تعیین کننده روش یادگیری محسوب میشود. به همین دلیل هر کدام از ما راه مخصوص به خودمان را برای یادگیری و تثبیت یک مطلب در ذهنمان داریم.
به روش مخصوص هر فرد برای یادگیری "مدل یادگیری" گفته میشود.
مدل یادگیری در حقیقت روشی است که مغز شما در آن حالت بهترین عملکرد را داشته باشد. بنابراین اگر شما بدانید که مغزتان چطور یاد میگیرد عملکرد بهتر و سریعتری در این زمینه خواهید داشت. یا یک مدرس با دانستن مدل یادگیری دانش آموزش خیلی راحتتر مطالب را به او منتقل خواهد کرد.
متخصصان استایلهای یادگیری را به دستههای زیادی تقسیم کردهاند اما عمده ترین آنها به شرح زیر است:
1- یادگیری دیداری: حافظه این افراد بر اساس تصاویر، نمودارها و متنهایی که مشاهده میکنند عمل میکند. (حس بینایی قویتری دارند.)
2- یادگیری شنیداری: این افراد اغلب بر اساس صدای مدرس یا آهنگهایی که میشنوند یک مطلب را میآموزند. (حس شنوایی قویتری دارند.)
3- یادگیری عملی: افرادی که یادگیری عملی در آنان قوی است باید با دستان خودشان کاری انجام دهند تا یک مطلب را بهتربیاموزند. (حس لامسه قویتری دارند.)
یادگیری دیداری
افراد دیداری تمام یک مطلب را از طریق تصویر میآموزند. برای این افراد بهتر آن است که تمام صورت معلم در هنگام تدریس در دیدشان باشد. به همین دلیل اغلب افراد این گروه بسیار متمایلند که در ردیف اول کلاس بنشینند و تمام متن را روی تخته ببینند یا متن روی کتاب را با یک قلم دنبال کنند. شما میتوانید این افراد را از حرف زدن سریع و عدم تمایلشان برای شنیدن به صحبتهای سایر اعضای کلاس شناسایی کنید. افراد این دسته معمولا نامها را فراموش میکنند اما چهرهها را به خوبی به یاد میآورند.
یادگیری شنیداری
افراد شنیداری تمام مطلب را از طریق صدا میآموزند. صحبت کردن درباره یک موضوع و به بحث گذاشتن آن در گروهها به افراد این دسته در یادگیری کمک میکند. این افراد معمولا به گوش کردن صحبتهای دیگران علاقه نشان میدهند. اگر به آنها فرصت بدهید تا آن چیزی که شنیدهاند را به سایرین بیاموزند بسیار به یادگیری آنان کمک کردهاید، هر چند ممکن است برای صحبت کردن زیاد علاقه نشان ندهند. این افراد درس خواندن با صدای کمی بلند را دوست دارند و به ضبط کردن صدا در کلاس تمایل بیشتری دارند.
یادگیری عملی
افراد این دسته یک مطلب را از طریق لمس کردن، جنب و جوش داشتن و انجام کارهای عملی بهتر میآموزند. آنان دوست ندارند تا در زمان درس خواندن یک جا بنشینند. افراد این دسته دوست دارند تا جهان را در آزمایشگاهها یا هر جایی خارج از کلاس تجربه کنند. اغلب از زبان بدن در صحبتهایشان استفاده میکنند و از کشف کردن لذت میبرند.
هر کدام از ما ممکن است ترکیبی از این دستهها باشیم. اما قطعا در یک دسته از موارد فوق قوی تر خواهیم بود.
اگر شما یک مدرس یا معلم هستید با خواندن مطلب فوق دریافتهاید که قطعا در هر کلاس افراد متعلق به هر دسته وجود دارند بنابراین لازمه یک طرح درس موفق این است که به افراد هر سه دسته توجه لازم صورت گیرد. مرحله بعدی در طرح درس این است که به افراد تک مهارتی کمک کنید تا سایر قوای خود را برای یادگیری تقویت کنند. میتوانید راه یادگیری هر دانشآموزتان را به او بگویید و علاوه بر این راهکارهای تقویت سایر حسهایش را به او نشان دهید. با این روش او را برای یادگیری بهتر بدون خودتان آماده کردهاید.
نظرات کاربران
-
- sentiment_very_dissatisfied share visibility favorite_border